Siebe Jansen: 'Dit is supermakkelijk toepasbaar in de gymles!'

16 juli 2021

Door (bij)scholing kunnen buurtsportcoaches zich blijven ontwikkelen en meegroeien met de veranderende maatschappij en het vak. Maar wat vinden de buurtsportcoaches eigenlijk van die opleidingen, cursussen en workshops? Siebe Jansen, combinatiefunctionaris in Montferland, deed de workshop Creatief Spelontwerp.

Kun je kort vertellen waar deze cursus over ging?

De workshop (ontwerpfabriek) werd gegeven door Frank Beekers en ging over het gebruiken van niet alledaagse gymmaterialen in de les. Zo waren er regenbuizen voor het maken van een human knikkerbaan. En met een blower (normaal voor het opblazen van een springkussen) kun je ook foam tennisballen afschieten en terugspelen met een tennisracket.

Al met al werd er creatief omgegaan met materialen van buiten en binnen de gymles er werden daar nieuwe spellen mee ontworpen. Wij zelf kregen tijd om alle spellen zelf te spelen en te testen. Veel spellen waren supermakkelijk toepasbaar in de gymles!

Hoe lang duurde de cursus en waar heb je deze gevolgd?

Wij hebben samen met een hoop collega’s de workshop gevolgd in Trimonios in Duiven en dit nam 1,5 uur in beslag. 

Waarom wilde je deze cursus volgen?

De workshop werd aangeboden vanuit GSF. De naam van de cursus trok mijn aandacht want ik ben wel fan het creatief omgaan met materialen in de gymles. 

Heb je de kennis al in de praktijk toegepast? 

Nadat ik samen met mijn twee collega’s Robin Simonis en Sven Verwei de workshop hadden gevolgd waren wij enthousiast over de gebruikte materialen. Wij hebben toen besloten om Frank Beekers te vragen naar de mogelijkheden om deze in de les te kunnen testen. Wij hadden in totaal 3 testtassen gevraagd waaronder de knikkerbaan, de tas met de verschillende minigames en een tas met elastieken en klimgordels om de ringen te kunnen hangen en veren. Deze tassen hebben wij vervolgens binnen ons team laten rouleren en hierbij hebben wij gekeken naar de toepasbaarheid binnen de verschillende klassen.

Voldeed de cursus aan je verwachtingen?

Aan de hand van de cursus heb ik een bredere kijk gekregen op het geven van spellen en onderdelen in de gymles. De workshop voldeed zeker aan mijn verwachtingen het enthousiasme van de gever van de workshop Frank Beekers gaf de deelnemers ook echt een boost!

Hoe belangrijk vind je bijscholing?

Ik vind het fijn dat er mogelijkheden zijn om dit soort workshops te volgen. Je bent overigens nooit uitgeleerd!

Heb je ook al plannen voor een nieuwe opleiding?

Ik heb afgelopen periode de ASM opleiding Advance afgerond. 

Delen