Meld je aan voor de cursus BIOR

16 februari 2023

Wil jij een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de stad, wijk of gemeente? Neem deel aan de cursus BIOR!

Sporten en bewegen in de openbare ruimte neemt toe. Steeds meer mensen gaan naar buiten om bijvoorbeeld te fietsen, skeeleren, wandelen of hardlopen. Maar sluit deze toenemende behoefte aan bij de huidige inrichting van de openbare ruimte en het beleid van de gemeente? Hoe vergroot je met inrichting van de openbare ruimte de leefbaarheid in de wijk, stad of gemeente? Reden genoeg om je als beleidsmaker, buurtsportcoach of professional verder te ontwikkelen op dit gebied!

Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte
De cursus Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR) is bedoeld voor beleidsmakers, buurtsportcoaches en professionals die aan de slag willen met een beweegvriendelijke inrichting van de openbare ruimte. De cursus wordt aangeboden door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Gelderse Sport Federatie.

Je maakt kennis met trends en ontwikkelingen, leert hoe je het thema kunt agenderen binnen je gemeente of organisatie (beleid en praktijk) en gaat aan de slag met een eigen ingebrachte casus uit jouw werkgebied. Hierbij leer je over de passende aanpakken en welke processtappen gezet kunnen worden bij de ontwikkeling van een beweegvriendelijke omgeving. We geven ook aandacht aan het betrekken van (potentiële) gebruikers van de buitenruimte en het domeinoverstijgend samenwerken (sociaal domein, ruimtelijke ordening en volksgezondheid). Je krijgt:

 • les van ervaren en gespecialiseerde docenten en gastcolleges van ervaringsdeskundigen;
 • ruimte voor persoonlijke begeleiding;
 • leuke en waardevolle wisselwerking tussen kennis en praktijk;
 • les op inspirerende locaties;
 • toegang tot de online leeromgeving.

Opbouw cursus
Deze meerdaagse cursus bestaat uit 3,5e lesdag. Tussen de cursusdagen door ga je met zelfstudie en het werken aan opdrachten, de kennis toepassen in je eigen organisatie. Elke lesdag wordt georganiseerd op een inspirerende locatie in Gelderland. De cursusdata zijn:

 • dinsdag 4 april, 13.00 – 16.30 uur
 • dinsdag 18 april, 10.00 – 16.30 uur
 • dinsdag 23 mei, 10.00 – 16.30 uur
 • dinsdag 20 juni, 10.00 – 16.30 uur

De studiebelasting is in totaal ongeveer 45 uur (23 lesuren en 22 uur zelfstudie).

Kosten
De kosten voor deze cursus bedraagt € 895 inclusief cursusmateriaal, toegang tot de online leeromgeving, koffie, thee en lunch. Deze scholing komt  in aanmerking voor het STAP-budget. Werkenden kunnen een STAP-budget aanvragen tot een maximum van € 1000 voor scholing en ontwikkeling. Meer informatie over het STAP-budget.

Docenten
De cursus wordt gegeven door Wilfried Deelen vanuit de HAN en Anneleen Ypma – Diedering van de Gelderse Sport Federatie. Naast Wilfried en Anneleen zijn er gastsprekers die de cursus mede vormgeven:

 • Adriaan van der Linden, manager ontwikkeling bij Leisurelands
 • Jacques Nuijens, beleidsadviseur sport bij Provincie Gelderland
 • Jeroen Hoyng, specialist sportinfrastructuur bij Kenniscentrum Sport en Bewegen
 • Marieke Kan, kwartiermaker sport, spelen en recreatie bij Gemeente Nijmegen

Certificaat
Bij volledige deelname en succesvolle afronding van deze cursus ontvang je een certificaat van de HAN.

Meerwaarde
Een beweegvriendelijke omgeving faciliteert, stimuleert en daagt mensen uit om te spelen, bewegen en sporten in hun leefomgeving. Als we deze leefomgeving kunnen creëren, levert dat veel voordelen op:

 • preventieve werking op de fysieke gezondheid;
 • draagt bij aan een betere mentale gezondheid;
 • stimuleert de ontwikkeling van kinderen;
 • ondersteunt een sociale interactie.

Deze cursus biedt je handvatten om zelf aan de slag te gaan met het thema BIOR en dit een plek te geven binnen jouw organisatie. Je maakt kennis met best practices en we delen ook voorbeelden die minder geslaagd zijn en waar we van kunnen leren. Je vergaart kennis over BIOR en ontdekt de haakjes die gemaakt kunnen worden met andere beleidsterreinen zoals het sociaal domein, ruimtelijke ordening en volksgezondheid. En de opgedane kennis pas je toe in een eigen casus.

Aanmelden?
Wil jij ook aan de slag om de leefbaarheid van de wijk, stad of gemeente te vergroten?

KLIK HIER OM JE AAN TE MELDEN

Delen