Leontien Thewissen: 'Ik heb meer inzicht gekregen in het werken met groepen'

7 juli 2021

Scholing is belangrijk voor buurtsportcoaches.  Dit platform biedt talloze scholings-mogelijkheden. Maar wat vinden de buurtsportcoaches eigenlijk van die opleidingen, cursussen en workshops? Leontien Thewissen, buurtsportcoach in Zwolle, deed de training Groepsdynamica.

Kun je kort vertellen waar deze training over ging?

De training gaat over het zicht en vat krijgen op de onderlinge beïnvloeding tussen team- en groepsleden en het voorkomen of keren van een negatieve spiraal. Het leren begrijpen hoe dat proces verloopt en welke effecten de dynamiek heeft op het IK (individu) in de WIJ (team/groep). Het gaat erover dat je groepsprocessen leert begrijpen en dat je leert signaleren en herkennen zodat je dat groepsproces kunt beïnvloeden.

Hoe lang duurde de training?

10 bijeenkomsten verspreid over anderhalf jaar.

Waar heb je deze training gevolgd?

Ik volg de training bij buro Wijzicht. 

Waarom wilde je deze training volgen?

Omdat deze opleiding mij veel inzicht kan geven in het werken met groepen. Hoe zitten groepen in elkaar, welke interventies kan ik doen om groepen beter te laten lopen.

Noem eens een voorbeeld van een nieuw inzicht of een nieuwe praktijktip die je uit de training kreeg? 

Je leert groepsanalyses maken waaruit je heel veel kennis kan halen. Je leert veel beter kijken naar groepen. Dit als gevolg dat je veel meer grip krijgt op je groepen en op je lesgeven.

Heb je de kennis al in de praktijk toegepast? En zo ja, hoe waren de reacties?

De kennis gebruik ik dagelijks in de praktijk. Je gaat heel anders naar groepen ( klassen, teams, collega’s) kijken en leert begrijpen hoe een groepsproces werkt. Ook ga je beter begrijpen wat je eigen rol is of kan zijn in het groepsproces. Op mijn eigen klassen heb ik dit samen met andere collega’s toegepast en we zijn de klas beter gaan begrijpen en daar ook beter op gaan handelen zodat het met die klas beter loopt.

Voldeed de training aan je verwachtingen?

Jazeker, heel interessant en leerzaam. Een aanrader voor iedereen die veel met groepen werkt. Eigenlijk zou iedereen die in het onderwijs werkt dit moeten volgen.

Hoe belangrijk vind je bijscholing?

Heel belangrijk. Zorgt er voor dat je niet vast roest en dat je jezelf blijft ontwikkelen. Houdt je jong van geest.

Heb je ook al plannen voor een nieuwe opleiding?

Zeker, ik wil mij hier graag verder in verdiepen!

Delen